...

Moderator: Moderatorer

#1152663
Ang bländande halvljus så är det uteslutande XC60 för min del som bländas. Annars är det till 99% Mercor av nyare modell.

Jag kan erkänna att jag körde mycket med manuella AC-läget i början av karriären. Men jag hade helt enkelt inte lärt mig uppskatta den jämna tempen som blir vid auto@18 grader till exempel. Tror inte jag fattade att autoläget just autojusterade och höll tempen liksom.
av rid54
#1152693
Bländande frontljus kanske ska ha nån egen hörna här...Det är inget mindre än en skandal, att en gammal Golf med runda H4-insatser, har bättre kontroll över vart ljuset tar vägen än lyktorna på de flesta moderna bilar. Ströljus åt alla håll... och ju längre jakten kommer på det ultimata lumentalet, med Xenon, LED etc, desto mer bländas man av mötande "halvljus". För att inte tala om DRL där det uppenbarligen inte finns några regler alls om ljusbild och ljusstyrka eller antal ljuspunkter. Volvo tycker jag har bra ljus när man kör dem (de jag hanterar i alla fall) och är inte de värsta bländarna. Vissa östasiater, Audi, Porsche... och naturligtvis de bilar som har "förbättrats" av nån lumenälskare (fulXenon och liknande.
Användarvisningsbild
av joel80
#1152695
Varför är det så satans många lastbilschaffisar som kör runt med helt galet olaglig belysning, och hur kommer det sig att polisen inte verkar bry sig om det (vilket dom inte verkar göra eftersom det är så sjukt många som kör såhär eller ännu värre...)

Bild
#1152718
joel80 skrev:Volvo har bakljusen tända.. Om man kör i auto-läget.. I p-läget är DRLen fram tända, men bakljusen slocknar så snart man börjar rulla! Dom är alltså tända (som p-ljus ska vara) när man står stilla men dumt nog slocknar dom när man kör iväg.
Dom tänds inte heller då i mörker eftersom man inte har i auto-läget.


Vet du i vilken hastighet bakljusen släcks i parkeringsljus läget? Vad jag kan se så har bakljusen endast varit släckta i ljusläge 0 inte på parkeringsljus, då lyser både drl & baklamporna alltid. Bild
Användarvisningsbild
av joel80
#1152752
Tja det var väl rätt så direkt efter att man börjat rulla.. 5-10km/h kanske? Vet inte om det är tid efter man börjat rulla eller nån viss hastighet. Jag testade det i allafall vid ett tillfälle med sambon bakom i andra bilen och min dashcam. :)

Kolla från 11sek så är det med P-läget från stillastående.
[youtube]ND7-mUvcSKM[/youtube]

av Mwi
#1152780
Ett tips om man ofta upplever att man blir bländad av mötande bilar vid mörkerkörning, beställ tid för en synundersökning kan faktiskt vara så att man har fått ett synfel med sitt åldrande, det behöver inte alltid vara den mötande bilens fel :cry:
#1152785
Jag har inga som helst problem med mörkerkörning, men vissa fordon av senare årsmodeller bländar mer än nödvändigt (läs nyare bilar med dubbla ljuskällor i halvljuset, hur fan kan detta vara tillåtet?)
Jag går regelbundet på synkontroller (är närsynt och behöver därför glasögon, och har förövrigt friska ögon).
av rid54
#1152804
Om man upplever att det är stor skillnad mellan olika fordon vad gäller förmågan att blända mötande, så är det väl knappast synen det är fel på i första hand.... Med all respekt för att synen försämras med åldern i viss mån, men då borde man ju bli bländad av gamla Golfar också, nu på äldre dar.
  • 1
  • 385
  • 386
  • 387
  • 388
  • 389
  • 544
Överhettad passat b5

Dom flesta motorer har ju en normal drifttemp pend[…]

Associationsleken, är ni med? ;-P

Fireline (Fisklina)

Fyllt tanken på Ingo som har nedsatt pris i […]

Bilen går normalt annars? Du får g&ari[…]