Efterhands montera AC V70-97

Volvo 850, S/V70 (97-00) , V70XC (98-00), C70 (98-05)
relaterade ämnen OBS! vid motorproblem försök att ange vad du har för motor i bilen...

Moderator: Moderatorer


Efterhands montera AC V70-97

Inläggav markust89 fre 31 jul 2009, 21:41

Hejsan.

Någon som har erfarenhet av detta? Jag har tittat lite under huven och försökt hitta bilder under huven på AC bilar och det verkar inte så där jätte svårt att montera sakerna, Kompressorn borde gå dit ganska enkelt och förångaren likaså. Ser ut att vara några dagars pillande men inget som ser direkt svårt ut.

Vet någon hur det elekriska ser ut, är allt plug and play med färdiga kablar eller måste det mycket till innan man får ordning på det?

Kan det vara så enkelt så att man byter ut värmereglage panelen med en AC kompatibel. Kopplar in en kompressor med tillhörande förångare, kablar, relä för ac osv. Lämnar det sedan till en kylfirma som får vacumpumpa, testa för läckor och sedan fylla på systemet?

Jag hade tänkt få tag på delarna via en reservdelsbil eller helt enkelt köpa delarna på en bilskrot, kommer tätningar och slangar hålla för en ny montering eller är det bara att glömma?

Jag vet att man igentligen inte borde installera AC utan istället byta bil, men grejen är att det är lite kul att skruva så arbetstiden är ingen belastningen och bilen är i övrigt grymt stabil så det skulle inte kännas roligt att köpa en ny som man har svårt att veta hur den är skött och så. Den här bilen har gått 34000mil men kommer nog gå lika mycket till=)

Skulle också vara roligt om någon fler planerar samma operationen så kanske man kan skicka bilder imellan varandra och hjälpa varandra om man kör fast.
markust89
Halkkörning
 
Inlägg: 29
Blev medlem: fre 03 jul 2009, 17:01Re: Efterhands montera AC

Inläggav markust89 fre 31 jul 2009, 21:51

Okey.. nu blev det fel. Jag har en Volvo v70 1997, så tråden kom lite snett. Jag hoppas någon kan flytta den till rätt forumdel.=)

Flyttad /Brainy
markust89
Halkkörning
 
Inlägg: 29
Blev medlem: fre 03 jul 2009, 17:01

Re: Efterhands montera AC V70-97

Inläggav markust89 lör 01 aug 2009, 00:00

Jag har kollat lite mer på det elektriska nu. Jag har så kallad STD, som alla som saknar air condition har (dvs standard anläggningen som är utan AC), sedan finns MCC, Manual Climate Controll, som har precis samma panel fast utan dummy AC knappen. Och sedan finns ECC, Electronic Climate Control som är lite mer automatisk, har en tempgivare, några fler lägen och som går att ställa in på en fast temperatur, tex 20 grader också håller datorn det. Frågan är nu hur man uppgradera till MCC Från STD, det är egentligen bara AC:en som skiljer dom åt så det finns ju chans att man bara behöver byta ut Panelen till en som har AC knappen och sedan är allt klart.
markust89
Halkkörning
 
Inlägg: 29
Blev medlem: fre 03 jul 2009, 17:01

Re: Efterhands montera AC V70-97

Inläggav jockas lör 01 aug 2009, 01:52

Lite kul låter det ju! Har aldrig sett någon göra det men _ingenting_ är ju omöjligt! Skulle jag göra det så skulle jag transplantera hela värmepaketet med spjällmotorer, kablar hela vägen till ecc panel och så mycket du kan få med dig runtomkring. Att sedan montera detta i en bil är väl knappast omöjligt. Självklart måste bräda osv ner för att få in det nya paketet + dra kablar och slangar ut i motorrummet. Angående elen: pratar inte övriga bilen med klimatsystemet? Detta kanske blir knepigt att lösa..

Lycka till!
854 2.0T B5204T Manuell - Nya pärlan! WhoopPschh!
854 2.5SE (B5252S) Automat -95 - SÅLD :'( Vroooohmmm....
Användarvisningsbild
jockas
Däckkrängare
 
Inlägg: 142
Blev medlem: ons 24 dec 2008, 22:14
Ort: Västerås
Kör: 854 2.0T -95

Re: Efterhands montera AC V70-97

Inläggav markust89 lör 01 aug 2009, 02:57

Jag självklart blir det en del demontering, och det fixar jag utan problem. Jag vet inte hur det elektriska är uppbyggt, så det måste jag ta reda på, jag hoppas att det är som att installera farthållare tex. bara plugga in en ny spak och någon vajer och pump, allt elektriskt finns redan. Det är inte omöjligt att de är precis samma med AC, alla kablar och mjukvara finns, det enda som fattas är utrustningen. Är det så att det måste in Mjukvara och kablar så blir det nog ingen air condition. Dels lär det öka kostnaden och dels så låter det inte lika intressant längre. Har gjort nog mycket i el =)

Ifall det nu är så att alla kablar och så existerar, att ac utrustningen från skroten skulle vara plug and play med min bil. Då tror jag inte ens jag behöver ta upp brädan, Allt sitter väl åtkomligt från motorummet då?
http://img373.imageshack.us/img373/7295/65662050.png

Det låter då som att jag borde komma undan med en helgs arbete och 2-3000kr

Men men, det är väl att hoppas för mycket=P. Men jag hoppas någon med erfarenhet av det här kan svara lite på det elekriska. Ska ta en titt förbi en skrott också titta på hur det är uppbyggt i motorummet, jag har själv hittat en del tomma fästen och tomma genomföringar för rör osv. Men helt säker på att det är för AC är jag inte. i VADIS programmet jag har står det ganska mycket om AC också så jag ska läsa mej igenom det och förstå mej på det.

Men men, det är det elektriska jag måste ha klartecken på nu, att programmera om. byta kabelstam, ECU eller liknande låter som sagt inte så intressant.
markust89
Halkkörning
 
Inlägg: 29
Blev medlem: fre 03 jul 2009, 17:01

Re: Efterhands montera AC V70-97

Inläggav *pettson* lör 01 aug 2009, 10:20

Töm kupen på allt som sitter framför handbromsspaken, byt allt utom stolar och mattor, nu har du gjort rent för att montera AC i kupen, förångaren kräver sin helt egna fläktenhet då den inte är konstruerad på samma sätt som när man inte har ac, för att montera eller demontera så krävs alltså instrumentpanel ur. Då är det bara att ta hand om kablaget ut i motorrummet,mcc eller ecc har inte några lösa kablar mej veterligen så det är till att byta huvudpiska komplett, samt att montera kylare och pump och rör samt slangar/filter. Kan tänkas ta en stund mera än en helg om man inte gjort det förut. Att riva instrumentbrädan och bara byta befintlig förångare är ett jobb på mellan 8-10 arbetstimmar.
Men visst går det?
*pettson*
 

Re: Efterhands montera AC V70-97

Inläggav markust89 lör 01 aug 2009, 11:26

Tack för dit svar

Ja då sitter förångaren längre intryck i kupen än jag antog. Men det är i sej inget stort problem. Hur menar du med byta allt utom stolar och mator? Det är väl ingen skillnad på inredningen mellan STD och MCC/ECC, det måste väl vara samma dimensioner och samma fästen på inredningen? Fästena för förångaren antar jag alltid finns oavsett om den är levererad med AC eller utan?

Det bör alltså inte vara några problem att demontera brädan och installera en förångare, problemet kommer när om man vill ha en ny fläktenhet. Vad gör den nya fläktenheten? Ser den bara till att AC är av om fläkten är av eller är det mer avancerat? Vars sitter fläktenheten? är det panelen där man vrider av och på fläkten? isf är problemen lösta eftersom jag tänker ta en sådan från AC Bilen då den jag har saknar AC Knappen=)

Någon med AC får gärna kolla vars sladden för magnetkopplingen kommer ifrån. Det är för mycket att hoppas att den är där men det kan vara bra att veta vars den brukar gå.
markust89
Halkkörning
 
Inlägg: 29
Blev medlem: fre 03 jul 2009, 17:01

Re: Efterhands montera AC V70-97

Inläggav *pettson* lör 01 aug 2009, 12:14

Hela fläktpaketet är annorlunda. Då menar jag ALLT. Det går inte att installera in en förångare med några *fästen* i befintlig kanal. Det är alltså helt annorlunda. Det du ser nedan i vit plastväg är det som ska bytas. Förutom då att fläktstyrningen ska bytas (styrenhet och effektenhet) naturligtvis ska du ha det mesta av kablaget då Ecc delen inte är nån fristående kablage och inte heller är medlevererat i andra kablage. Och yes.. du måste riva bilen såhär mycket. Bilen på bilden är en v70 -98
Bild
Här i monteras förångaren..
Bild
*pettson*
 

Re: Efterhands montera AC V70-97

Inläggav PDK lör 01 aug 2009, 12:21

Hellre byter jag till en bil med AC, än påbörjar sådant projekt. Har man tid o lust så varför inte.

Det där var avskräckande bilder kan jag säga. ?:-/
PDK
Olja under naglarna
 
Inlägg: 473
Blev medlem: tis 25 nov 2008, 14:30
Ort: Unknown destination
Kör: Volvo 850 2,5SE

Re: Efterhands montera AC V70-97

Inläggav markust89 lör 01 aug 2009, 12:40

Okey. det där borde gå bra bara man lyckas få ihop allt igen=) sitter fläktens effekt och styrenhet inbyggd i STD Kontrollpanelen, alltså den grej där man vrider på fläkten och ställer in värme osv eller är den på något annat ställe? Är den lättåtkomlig när det är nermonterat såsom på bilden?

Föresten, gissar jag rätt om jag gissar på att det här är kontakten för magnetkopplingen till kompressorn?
Bild

Du ska ha mycket tack för hjälpen iaf. Nu får man lite klarhet i sakerna=) Jag ska fara förbi en kylservice firma nästa vecka och ser hur mycket dom är bered på att hjälpa med vacumpumpning, täthetstest och påfyllning och vad det blir för kostnad, och sedan om det finns någon skrot i närheten där det går få tag på hela rubbet för en rimlig peng.
markust89
Halkkörning
 
Inlägg: 29
Blev medlem: fre 03 jul 2009, 17:01

Re: Efterhands montera AC V70-97

Inläggav markust89 lör 01 aug 2009, 13:02

PDK skrev:Hellre byter jag till en bil med AC, än påbörjar sådant projekt. Har man tid o lust så varför inte.

Det där var avskräckande bilder kan jag säga. ?:-/


Ja fast skulle jag byta bil skulle jag få sälja nuvarande bil till underpris, att jag vet att den är riktigt bra skött och aldrig har krånglat specielt mycket är ju inget en köpare kan värdesätta så där jätte mycket. Så byta bil är också förenat med vissa risker. Jag tror inte det där är så svårt, lite orolig om man ska lyckas få tillbaka allt utan att det gnekar eller blir lite skevt men man får chansa lite också.=) Det tar nog mest tid. Det ser roligare ut än när jag bytte främre vevaxeltätning iaf.
markust89
Halkkörning
 
Inlägg: 29
Blev medlem: fre 03 jul 2009, 17:01

Re: Efterhands montera AC V70-97

Inläggav *pettson* lör 01 aug 2009, 15:06

Nu vet jag inte vad det är värt för dej men.. byte av främre vevaxeltätning är ett minijobb i jämförelse.
*pettson*
 

Re: Efterhands montera AC V70-97

Inläggav markust89 lör 01 aug 2009, 15:33

Menar du tidsmässigt då? för om det är roligare eller tråkigare beror ju mycket på vad man tycker är kul. Och det är väl inte svårt i den bemärkelsen att en allround händig man inte klarar det? Bara man har lite tid över så.

Att byta främre vevaxeltätning var ju inte alls svårt. Men det var ju tråkigt av många olika anledningar, dels så hade vi inte riktigt utrustning för att lyfta och sänka motorn och sånt, dels så var det något som man var tvungen att göra och då blir allt tråkigare=) Sen så tycker jag inte motorn överhuvudtaget är specielt kul. att göra något man inte tycker är tråkigt i 10 timmar kan ju motsvara 100 timmar med något som är kul om du förstår vad jag menar. Så missförstå mej inte för att tycker byta tätningen var svår, det var den inte, det vara bara tråkiga förutsättningar.

Vet någon föresten hur många timmar verkstad uppskattar ny installation av ac?

Man skulle väl kunna jämföra det hela med en del killarna som plockar isär hela motorn och trimmar den för kul, även fast det inte finns någon sådär jätte stor mening med det. Eller med folk som lägger ner tusentals timmar på en gammal rostig bil från 50 talet. Man vill åstadkomma något samtidigt som man lär sej en del saker.
markust89
Halkkörning
 
Inlägg: 29
Blev medlem: fre 03 jul 2009, 17:01

Re: Efterhands montera AC V70-97

Inläggav markust89 lör 01 aug 2009, 20:28

Sådär då har jag kollat upp lite till. Så vitt jag förstår finns det ingen effektenhet till fläkten på min bil, det finns inte heller på MCC som jag ska försöka få tag på, den enda som behöver en effektenhet är ECC. Om jag förstått allt rätt. På MCC verkar allt vara precis detsamma som på STD, förutom AC Knappen då. Som jag fattar det ska alla kablar också finnas (om någon vill bekräfta att det verkligen är Magnet kopplingens ström som synns på bilden blir jag glad). Jag antar att det ska finnas någon tryckgivare också? Om man summerar det lite.

Saker som ska installeras:
* Värmepaket som är kompatibel med AC
* Eventuella kabelhärvor ink AC Relä.
* Ny AC reglagepanel (MCC)
* Nya oringar och eventuellt nya slangar som kan vara slitna
* AC Paketet med kompressor, förångara, slangar, kondensor osv.

Saker jag är osäker på:
* Kommer jag ens få igång ett AC System från en skrot?
* Kommer jag få AC Systemet tätt?
* Behövs ny mjukvara för att koppla in det på vanligt vis?

Saker jag är säker på:
* Montera allt som hör till kupén utan större problem.
* Montera Kompressor i motorummet.
* Troligtsvis så går de andra AC Grejerna också installera utan problem, åtminstone att få dit sakerna där de ska vara.

Kostnad:
AC Från skrot, 1000kr
Lite nya delar till ac (torkarfilter, oringar osv) 1000kr
Påfyllning, läckagesökning, gas kanske hamnar runt 2000kr?'

Totalt kostnad blir då 4000kr, också lägger man till lite små kostnader som alltid kommer då är jag uppe i 5000kr.
Vad är rimligt kostnad för att få systemet testat och påfyllt? Man kanske kan göra det amatöraktigt hemma. typ köra in tryckluft först och spraya med vatten för att leta läkor. sen vänta på en varm och torr dag och sedan värma upp rören så mycket som möjligt så så mycket fukt som möjligt åker ut. Sen tar man r134a från garaget och beställer hem lite olja och blandar i. Isf kommer man undan ännu billigare. men jag vet inte hur känsligt utrustningen är för fukt och så, med ett nytt torkarfilter kanske det går får det bra?
markust89
Halkkörning
 
Inlägg: 29
Blev medlem: fre 03 jul 2009, 17:01

Re: Efterhands montera AC V70-97

Inläggav Nexus lör 01 aug 2009, 21:54

visst går det.Jag har eftermonterat på japanarna då fabriken "missade" det.minns ej tiden men första gången tog det minste en dag få dit prylarna.men när bilen är ny så är allt ju lite enklare samt tillgång till en riktig monteringsanvisning oxå.
Fd jobbarkompisen flyttade över allt från en krockad bil till sin gammla utan AC och det gick ju :D
Volvo Your dream my reality!
Användarvisningsbild
Nexus
LOVE MY VOLVO
LOVE MY VOLVO
 
Inlägg: 12902
Blev medlem: ons 09 maj 2007, 22:32
Kör: V70 2,5T-99 ,740 GL-88b, VWJetta -90Klicka här för att gå till nästa sida av tråden

Klicka här för att se fler Volvo kategorier

Sök på jagrullar.se - Sveriges VolvoforumNästa

Återgå till Volvo 850, S/V70 (97-00) , V70XC (98-00), C70 (98-05)

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: taxi och 28 gäster